Figyelmeztetés feltalálóknak, védjegyezőknek

A Magyar Szabadalmi Ügyvivői Kamarához egyre több panasz érkezik magukat az interneten és közösségi oldalakon hirdető, szabadalmi és védjegy iroda látszatát, illetve szabadalmi ügyvivői végzettség látszatát keltő szolgáltatókkal kapcsolatban. A panaszosok rendszerint komoly, akár több millió forintos kárt szenvednek az ilyen, jogellenesen működő szolgáltatók hibájából. A Magyar Szabadalmi Ügyvivői Kamara ezért a következő figyelmeztetést teszi közzé.

FIGYELMEZTETÉS FELTALÁLÓKNAK, VÉDJEGYEZTETŐKNEK


A Magyar Szabadalmi Ügyvivői Kamarához egyre több panasz érkezik magukat az interneten és közösségi oldalakon hirdető, szabadalmi és védjegy iroda látszatát, illetve szabadalmi ügyvivői végzettség látszatát keltő szolgáltatókkal kapcsolatban. A panaszosok rendszerint komoly, akár több millió forintos kárt szenvednek az ilyen, jogellenesen működő szolgáltatók hibájából. A Magyar Szabadalmi Ügyvivői Kamara ezért a következő


FIGYELMEZTETÉST

teszi közzé.

Magyarországon a szabadalmi ügyvivőkénti tevékenykedésre jogosultakról a Magyar Szabadalmi Ügyvivői Kamara nyilvántartást vezet, amely lista megtekinthető a Kamara honlapján:

http://www.szabadalmikamara.hu/Index.aspx?MN=Tagok_MindenTag&LN=Hungarian
 
Az ügyfelek védelme érdekében a szabadalmi ügyvivők tevékenysége és felelőssége törvényileg szigorúan szabályozott, aminek a betartását a Magyar Szabadalmi Ügyvivői Kamara felügyeli. A szabadalmi ügyvivők műszaki vagy természettudományos egyetemi diplomával és felsőfokú iparjogvédelmi végzettséggel rendelkeznek, és évekig tartó gyakorlati idő alatt sajátítják el a szabadalmi jog, a védjegyjog, a használati minták, illetve a formatervezési minták jogát. A kettős műszaki-jogi végzettség és az évekig tartó gyakorlat teszi lehetővé, hogy a szabadalmi ügyvivők értékes és érvényesíthető jogokat szerezzenek az ügyfelek számára.

A kamarai nyilvántartásban nem szereplő, szabadalmi és védjegy iroda látszatát, illetve szabadalmi ügyvivői végzettség látszatát keltő szolgáltatók esetében nem biztosított a megfelelő szakmai felkészültség, amit a Kamarához beérkezett panaszok is igazolnak. Ezen szolgáltatókat az említett szigorú felelősségi szabályok sem kötik, így a részükről rendszeresen előforduló károkozás megtérülése sem biztosított. Ezért a Magyar Szabadalmi Ügyvivői Kamara javasolja, hogy oltalomszerzési ügyekben még a megbízás megadása előtt végezzenek ellenőrzést a fent említett kamarai listán.